Wrotycz - dawniej był bardzo często stosowany jako napar przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Przestano go stosować powszechnie po odkryciu substancji szkodliwej w nim zawartej.
Co zawiera?
Przede wszystkim zawiera szkodliwą substancję tujon (ok. 70%), który w większych ilościach powoduje zatrucia, przekrwienie narządów wewnętrznych, poronienia. Dlatego nie jest zalecany kobietom w ciąży, karmiących piersią i dzieciom.
Gdzie występuje?
Znaleźć go można powszechnie na terenie całej Polski. Rośnie na polach, miedzach, na skrajach lasów, na brzegach rzek, nasypach kolejowych, przydrożach.
Co zbieramy i kiedy?
Wrotycz zbieramy od lipca do września. Surowcem są żółte koszyczki kwiatowe.
Jak działa wrotycz?
- odwar stosuje się obecnie wyłącznie zewnętrznie do zwalczania pasożytów , wszy, świerzbu. Stosowany na trądzik, ropnie, wypryski, czyraki, liszaje.
- jest skutecznym preparatem na komary, kleszcze. W ogrodnictwie stosowany do zwalczania szkodników, mszyc.
- wewnętrznie (w odpowiednich ilościach i pod ścisłym nadzorem) jako napar poprawia trawienie, wspomaga wydzielanie żółci, zwalcza pasożyty (owsiki, glistę ludzką), działa przy alergii, nowotworach, stanach depresyjnych, zaburzeniach krążenia w mózgu, sercu i kończynach.
Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- jest stosowany w niewielkich ilościach jako przyprawa do ciężkostrawnych potraw - tłustych mięs, dań z fasoli, grzybów, jaj.
Wrotycz idealnie nadaje się na suszone bukiety, a dodatkowo chroni przed komarami i kleszczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz