Na blogu

czwartek, 13 sierpnia 2020

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) - na ból zęba

 



Szałwia - z czym Nam się kojarzy? Z zapaleniem dziąseł - do przepłukiwania jamy ustnej. Częściej jednak się słyszy o tym, że jako przyprawa nadaje charakter potrawom.

Co musimy o niej wiedzieć?

Najważniejszym jej składnikiem jest olejek eteryczny o bardzo charakterystycznym zapachu.

Co zawiera?

1) tujon, cyneol, kamfora,
2) gorycze,
3) garbniki,
4) estrogeny,
5) sole mineralne,
6) saponiny,
7) seskwiterpeny,
8) flawonoidy,
9) kwas askorbinowy i nikotynowy,
10) witaminę B1,
11) kwasy organiczne.

Gdzie występuje?

Naturalnie występuje w krajach strefy śródziemnomorskiej. W Polsce znajdziemy szałwię w przydomowym ogródku i co ważne ziele to potrafi przezimować w naszym klimacie.

Co zbieramy i kiedy?

Drogocennym surowcem są liście zbierane w maju przed kwitnieniem. Po zbiorach warto dać szałwii zakwitnąć - ma ona piękne, delikatne, fioletowe kwiaty nadające się na aromatyczny bukiet.

Jak działa?

- NAPAR - doustnie przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nudnościach, biegunkach. Stosowany przy nieżytach gardła i oskrzeli przebiegających z kaszlem i problemach z odkrztuszaniem.

-  jest środkiem przeciwpotnym, odkażającym, ściągającym, przeciwzapalnym, obniża poziom cukru we krwi, przeciwdziała wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych.

- pomaga przy nadmiernej laktacji,

- zewnętrznie- do płukania jamy ustnej gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawkach, anginie. Stosowana przy zapaleniu zewnętrznych narządów płciowych.

- jako dodatek do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach, problemach skórnych.

- w kosmetyce stosowana przy wypadaniu włosów i łupieżu. Olejek dodaje się do past do zębów (ja bardzo często stosuję pastę szałwiową bez fluoru dostępną na polskim rynku ), stosowany jest także w aromaterapii.

Jakie ma zastosowanie w kuchni?

- dodajemy ją do tłustych mięs, kiełbas, wątróbki, mięsnych farszów, marynat, potraw z grochu,

- szałwia jest dodatkiem aromatyzowanych octów, win, piwa i likierów,

- dodana do sera, masła uwydatnia jego smak,

- dodana do ryby niweluje jej zapach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie w zielonym ogródku!

     Witajcie w zielonym ogródku. Zapraszam Was do wycieczki po ogrodzie pełnym ziół, po łące pełnej cudnych roślin, po sadzie z dojrzałymi ...