Szałwia - z czym Nam się kojarzy? Z zapaleniem dziąseł - do przepłukiwania jamy ustnej. Częściej jednak się słyszy o tym, że jako przyprawa nadaje charakter potrawom.
Co musimy o niej wiedzieć?
Najważniejszym jej składnikiem jest olejek eteryczny o bardzo charakterystycznym zapachu.
Co zawiera?
1) tujon, cyneol, kamfora,
2) gorycze,
3) garbniki,
4) estrogeny,
5) sole mineralne,
6) saponiny,
7) seskwiterpeny,
8) flawonoidy,
9) kwas askorbinowy i nikotynowy,
10) witaminę B1,
11) kwasy organiczne.
Gdzie występuje?
Naturalnie występuje w krajach strefy śródziemnomorskiej. W Polsce znajdziemy szałwię w przydomowym ogródku i co ważne ziele to potrafi przezimować w naszym klimacie.
Co zbieramy i kiedy?
Drogocennym surowcem są liście zbierane w maju przed kwitnieniem. Po zbiorach warto dać szałwii zakwitnąć - ma ona piękne, delikatne, fioletowe kwiaty nadające się na aromatyczny bukiet.
Jak działa?
- NAPAR - doustnie przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nudnościach, biegunkach. Stosowany przy nieżytach gardła i oskrzeli przebiegających z kaszlem i problemach z odkrztuszaniem.
- jest środkiem przeciwpotnym, odkażającym, ściągającym, przeciwzapalnym, obniża poziom cukru we krwi, przeciwdziała wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych.
- pomaga przy nadmiernej laktacji,
- zewnętrznie- do płukania jamy ustnej gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawkach, anginie. Stosowana przy zapaleniu zewnętrznych narządów płciowych.
- jako dodatek do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach, problemach skórnych.
- w kosmetyce stosowana przy wypadaniu włosów i łupieżu. Olejek dodaje się do past do zębów (ja bardzo często stosuję pastę szałwiową bez fluoru dostępną na polskim rynku ), stosowany jest także w aromaterapii.
Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- dodajemy ją do tłustych mięs, kiełbas, wątróbki, mięsnych farszów, marynat, potraw z grochu,
- szałwia jest dodatkiem aromatyzowanych octów, win, piwa i likierów,
- dodana do sera, masła uwydatnia jego smak,
- dodana do ryby niweluje jej zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz