"Drugim z kolei ziołem, które bez przesady można nazwać cudownym, jest pietruszka. Nie leczy ona bezpośrednio jakiejś choroby, ale uodparnia organizm ludzki w najwyższym stopniu przed zapadalnością na wszelkie schorzenia oraz daje niebywałą tężyznę życia oraz długowieczność."
"Ziołolecznictwo"Cz.A.Klimuszko
Pietruszka - na surowo, pieczona, suszona - w każdej postaci. Na surowo dostarcza Nam mnóstwo witaminy C bardzo ważnej jeżeli chodzi o odporność organizmu.
Co musimy o niej wiedzieć?
Jest jednym z najpowszechniej uprawianych warzyw w Polsce. Zajmuje ona bardzo istotne miejsce przede wszystkim w kuchni.
Co zawiera?
Natka pietruszki jak i korzeń zawierają:
1) prowitaminę A,
2) witaminy C, B1, B2, B6,
3) żelazo,
4) sód, potas,
5) magnez,
6) wapń, miedź, fosfor,
7) karoten.
Gdzie występuje?
Gatunek ten występuje w Europie Południowej. W Polsce bardzo często jest uprawiany. Czasem można spotkać pietruszkę rosnącą dziko.
Co zbieramy i kiedy?
Pietruszkę możemy mieć przez cały rok. Na balkonie czy w ogródku pietruszka może przezimować. Zbieramy jak wiadomo WSZYSTKO. Wartościowe są i liście i korzeń i jej nasiona. Surowcem leczniczym jest najczęściej korzeń zbierany jesienią i sierpniowy owoc pietruszki.
Jak działa?
- NAPAR (korzeń i owoce)- stosowany jest jako lek moczopędny i przy zaburzeniach trawiennych. Działa także przy kamieniach moczowych, reumatyzmie, zaburzeniach miesiączkowania.
- zewnętrznie - stosowana przy użądleniach owadów i wrzodach,
- EKSTRAKT jest stosowany w kosmetologii przy nadmiernie przetłuszczającej się skórze i trądziku.Pietruszka poprawia elastyczność skóry, rozjaśnia ją i wygładza.
- według dawnych zwyczajów pietruszka była lekiem na bezpłodność,
- pietruszka korzystnie wpływa na oczy, skórę, układ trawienny. Działa w przypadku anemii, łagodzi nerwobóle, napięcie przedmiesiączkowe.
Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- korzeń wykorzystywany jest do sałatek, zup, mięsa, warzyw na grilla,
- jako dodatek do makaronu (pesto pietruszkowe z natki), soków odżywczych.
Tutaj już nie będę wymieniać jak jest wykorzystywana, ponieważ jest stosowana powszechnie (no chyba , że ktoś nie lubi smaku pietruszki). Wrzucam Wam tylko Mój ulubiony przepis na wykorzystanie pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem
+ torebka ugotowanego białego ryżu,
+ puszka tuńczyka w sosie własnym,
+ puszka kukurydzy,
+ duża garść świeżej natki pietruszki,
+ łyżka majonezu,
+ kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz.
Wszystko razem wrzucamy do miski, mieszamy, chłodzimy w lodówce i gotowe :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz