Na blogu

wtorek, 11 sierpnia 2020

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum) - odporność na 100%

 "Drugim z kolei ziołem, które bez przesady można nazwać cudownym, jest pietruszka. Nie leczy ona bezpośrednio jakiejś choroby, ale uodparnia organizm ludzki w najwyższym stopniu przed zapadalnością na wszelkie schorzenia oraz daje niebywałą tężyznę życia oraz długowieczność."

                                                                 "Ziołolecznictwo"Cz.A.Klimuszko



Pietruszka - na surowo, pieczona, suszona - w każdej postaci. Na surowo dostarcza Nam mnóstwo witaminy C bardzo ważnej jeżeli chodzi o odporność organizmu.

Co musimy o niej wiedzieć?

Jest jednym z najpowszechniej uprawianych warzyw w Polsce. Zajmuje ona bardzo istotne miejsce przede wszystkim w kuchni.

Co zawiera?

Natka pietruszki jak i korzeń zawierają:

1) prowitaminę A,

2) witaminy C, B1, B2, B6,

3) żelazo,

4) sód, potas,

5) magnez,

6) wapń, miedź, fosfor,

7) karoten.

Gdzie występuje?

Gatunek ten występuje w Europie Południowej. W Polsce bardzo często jest uprawiany. Czasem można spotkać pietruszkę rosnącą dziko.


Co zbieramy i kiedy?

Pietruszkę możemy mieć przez cały rok. Na balkonie czy w ogródku pietruszka może przezimować. Zbieramy jak wiadomo WSZYSTKO. Wartościowe są i liście i korzeń i jej nasiona. Surowcem leczniczym jest najczęściej korzeń zbierany jesienią i sierpniowy owoc pietruszki.


Jak działa?

- NAPAR (korzeń i owoce)- stosowany jest jako lek moczopędny i przy zaburzeniach trawiennych. Działa także przy kamieniach moczowych, reumatyzmie, zaburzeniach miesiączkowania.

- zewnętrznie - stosowana przy użądleniach owadów i wrzodach,

- EKSTRAKT jest stosowany w kosmetologii przy nadmiernie przetłuszczającej się skórze i trądziku.Pietruszka poprawia elastyczność skóry, rozjaśnia ją i wygładza.

- według dawnych zwyczajów pietruszka była lekiem na bezpłodność,

- pietruszka korzystnie wpływa na oczy, skórę, układ trawienny. Działa w przypadku anemii, łagodzi nerwobóle, napięcie przedmiesiączkowe.


Jakie ma zastosowanie w kuchni?

- korzeń wykorzystywany jest do sałatek, zup, mięsa, warzyw na grilla, 

- jako dodatek do makaronu (pesto pietruszkowe z natki), soków odżywczych.

Tutaj już nie będę wymieniać jak jest wykorzystywana, ponieważ jest stosowana powszechnie (no chyba , że ktoś nie lubi smaku pietruszki). Wrzucam Wam tylko Mój ulubiony przepis na wykorzystanie pietruszki.


Sałatka z tuńczykiem


Składniki:

+ torebka ugotowanego białego ryżu,

+ puszka tuńczyka w sosie własnym,

+ puszka kukurydzy,

+ duża garść świeżej natki pietruszki,

+ łyżka majonezu,

+ kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz.

Wszystko razem wrzucamy do miski, mieszamy, chłodzimy w lodówce i gotowe :)

 SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie w zielonym ogródku!

     Witajcie w zielonym ogródku. Zapraszam Was do wycieczki po ogrodzie pełnym ziół, po łące pełnej cudnych roślin, po sadzie z dojrzałymi ...