Mięta - Nasza pachnąca roślina. Jest ponad 40 gatunków mięty na świecie. My znamy głównie miętę pieprzową.
Co musimy o niej wiedzieć?
Jest źródłem witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Co zawiera?
1) olejki lotne - mentol, mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, piperyton, tymol, karwakrol, seskwiterpeny, jasmon, garbniki i flawonoidy,
2) kwas askorbinowy,
3) karoten,
4) rutynę,
5) apigeninę,
6) betainę,
7) kwas oleanowy,
8) kwas ursulowy.
Gdzie występuje?
W stanie dzikim mięta pieprzowa nie występuje. Jest ona mieszanką mięty nadwodniej i mięty zielonej. Na łące spotkamy jednak jej siostrę - miętę polną. Ta z kolei występuje na wilgotnych łąkach, polach uprawnych i ugorach. Ma takie same właściwości jak mięta pieprzowa więc warto na łąkach szukać tego ziela.
Co zbieramy i kiedy?
Surowcem są liście mięty. Zbieramy je w lipcu i sierpniu.
Jak działa mięta?
NAPAR
- wewnętrznie - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, oczyszcza drogi żółciowe,
- zewnętrznie - używa się go do płukania jamy ustnej i gardła, a także do okładów chłodzących przy nerwobólach, reumatyzmie czy zapaleniu stawów.
OLEJEK MIĘTOWY
- inhalacje - przy nieżycie dróg oddechowych, działa odkażająco - silniej niż napar. Ma działanie przeciwzapalne, uspokajające, chłodzące, bakteriobójcze, przeciwbólowe i chłodzące.
- obmywanie skóry - przy podrażnieniach, oparzeniach, stanach zapalnych, zakażeniach bakteryjnych.
- nacierania, masaż - przy migrenowych bólach głowy, nerwowych czy reumatycznych.
Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- przyprawa - do sosów, sałatek, wieprzowiny, kurczaka, serów twarogowych, klopsy, makarony, knedle (jadłam też pierogi ruskie z dodatkiem mięty - są boskie )
- napój orzeźwiający - z dodatkiem cytryny, limonki, cukru brązowego tworzy zgrany duet na lato'
- nalewka - stosowana na zaburzenia trawienne,
- aromatyzowanie win, herbatek, octu, likieru, syropu cukrowego,
- dodanie listków ziela do mleka zapobiega jego skwaśnieniu,
- gotujące się stare ziemniaki dostają świeżości,
- dodatek do deserów czekoladowych, mlecznych koktajli.
- element dekoracyjny deserów i dań.
P.S. Moją miętę kupiłam w jednym z marketów na ryneczku :) Przesadziłam ją do większej doniczki na balkonie i dzięki temu zawsze mam ją pod ręką. Druga rośnie na działce - tą zbieram na zimę i suszę. Dodaje ją do herbatek ziołowych. Mieszam ją na przykład z pokrzywą, lipą, krwawnikiem. Suszoną miętę dodaje też zimą do soku z wyciskarki, najczęściej z jabłkami. A trzecia rośnie w moim ogródku ziołowym w domu rodzinnym - z tej korzystam na wakacjach - idealna z cytryną na upalne lato.
A Wy do czego używacie mięty?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz