Na blogu

poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) - zielone pachnące cudo

 

Mięta - Nasza pachnąca roślina. Jest ponad 40 gatunków mięty na świecie. My znamy głównie miętę pieprzową.

Co musimy o niej wiedzieć?

Jest źródłem witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Co zawiera?

1) olejki lotne - mentol, mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, piperyton, tymol, karwakrol, seskwiterpeny, jasmon, garbniki i flawonoidy,

2) kwas askorbinowy,

3) karoten,

4) rutynę,

5) apigeninę,

6) betainę,

7) kwas oleanowy,

8) kwas ursulowy.

Gdzie występuje?

W stanie dzikim mięta pieprzowa nie występuje. Jest ona mieszanką mięty nadwodniej i mięty zielonej. Na łące spotkamy jednak jej siostrę - miętę polną. Ta z kolei występuje na wilgotnych łąkach, polach uprawnych i ugorach. Ma takie same właściwości jak mięta pieprzowa więc warto na łąkach szukać tego ziela.


Co zbieramy i kiedy?

Surowcem są liście mięty. Zbieramy je w lipcu i sierpniu.

Jak działa mięta?

NAPAR 

- wewnętrznie - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, oczyszcza drogi żółciowe,

- zewnętrznie - używa się go do płukania jamy ustnej i gardła, a także do okładów chłodzących przy nerwobólach, reumatyzmie czy zapaleniu stawów.

OLEJEK MIĘTOWY

- inhalacje - przy nieżycie dróg oddechowych, działa odkażająco - silniej niż napar. Ma działanie przeciwzapalne, uspokajające, chłodzące, bakteriobójcze, przeciwbólowe i chłodzące.

- obmywanie skóry -  przy podrażnieniach, oparzeniach, stanach zapalnych, zakażeniach bakteryjnych.

- nacierania, masaż - przy migrenowych bólach głowy, nerwowych czy reumatycznych.

Jakie ma zastosowanie w kuchni?

- przyprawa - do sosów, sałatek, wieprzowiny, kurczaka, serów twarogowych, klopsy, makarony, knedle (jadłam też pierogi ruskie z dodatkiem mięty - są boskie )

- napój orzeźwiający - z dodatkiem cytryny, limonki, cukru brązowego tworzy zgrany duet na lato'

- nalewka - stosowana na zaburzenia trawienne, 

- aromatyzowanie win, herbatek, octu, likieru, syropu cukrowego,

- dodanie listków ziela do mleka zapobiega jego skwaśnieniu,

- gotujące się stare ziemniaki dostają świeżości,

- dodatek do deserów czekoladowych, mlecznych koktajli.

- element dekoracyjny deserów i dań.


P.S. Moją miętę kupiłam w jednym z marketów na ryneczku :) Przesadziłam ją do większej doniczki na balkonie i dzięki temu zawsze mam ją pod ręką. Druga rośnie na działce - tą zbieram na zimę i suszę. Dodaje ją do herbatek ziołowych. Mieszam ją na przykład z pokrzywą, lipą, krwawnikiem. Suszoną miętę dodaje też zimą do soku z wyciskarki, najczęściej z jabłkami. A trzecia rośnie w moim ogródku ziołowym w domu rodzinnym - z tej korzystam na wakacjach - idealna z cytryną na upalne lato.

A Wy do czego używacie mięty?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie w zielonym ogródku!

     Witajcie w zielonym ogródku. Zapraszam Was do wycieczki po ogrodzie pełnym ziół, po łące pełnej cudnych roślin, po sadzie z dojrzałymi ...